naar inhoud

Openbaar vervoer

Je duurzaam verplaatsen was nog nooit zo eenvoudig. Wie zich vanuit Asse wenst te verplaatsen met het openbaar vervoer, kan eenvoudig alle haltes terugvinden op internet. Alle praktische informatie is raadpleegbaar via Google-maps. Wanneer je inzoomt op een schaal van100 m verschijnen alle haltes in een blauw icoontje. Klik op een icoontje en de eerstkomende vertrekuren van bus of trein verschijnen.

Op de website van de spoorwegen kan je ook een volledig traject met het openbaar vervoer plannen. Het volstaat je vertrekadres en je bestemming in te geven. In Asse hebben we drie treinhaltes. Samen met diverse buslijnen geven ze aansluiting op het dichte net van het Brussels Gewest.

LIJNEN

NMBS

Lijn 60 Dendermonde-Brussel met haltes in Mollem, Asse, Zellik.
Een gratis folder met uurregeling en haltes krijg je bij de NMBS (Brussel-Noord, Zuid). Je vindt ook een overzicht aan de balie van het gemeentehuis.

De Lijn

- Lijn 23/24 Asse-Opwijk-Dendermonde
- Lijn 42 Asse-Meldert-Aalst
- Lijn 165 Asse-Leerbeek *
- Lijn 212 Aalst-Asse-Brussel sneldienst
- Lijn 213 Aalst-Liedekerke-Ternat-Asse-(Brussel)
- Lijn 214 Aalst-Asse-Brussel (nieuwe halte Bergveld aan Delhaize, tussen station en Tenberg)
- Lijn 215 Asse Tenberg-Asbeek-Terheide(nieuwe halte Bergveld) *
- Lijn 216 Zellik-Bekkerzeel-Asse-Kobbegem-Mollem-Asse (nieuwe halte Bergveld) *
- Lijn 242 Asse-Wemmel-Brussel
- Lijn 243 Zellik-Wemmel-Brussel
- Lijn 340 belbus Faluintjes (Asse-Aalst-Wieze-Opwijk met 11 haltes tussen Asse-centrum en Terheide)
- Lijn 820 Dilbeek-Zellik-Relegem-UZ Jette-Expo Heizel-Vilvoorde-Zaventem luchthaven

* beperkte bediening, eerder gericht op schoolvervoer.
Lijnfolders zijn gratis te krijgen bij De Lijn en in het gemeentehuis.

MIVB

Het gratis netplan en metroplan kan je krijgen aan de loketten van de grote metrostations zoals Simonis, Brussel-Noord/Zuid. Met het Jump-biljet reisje niet alleen in het Brussels Gewest,
maar ook in delen van Asse:

• Jump-stadszone: Zellik Driekoningen,Centrum, Den Hoorinck, Maalbeek,Pleinstraat, Brandweer
• Jump-voorstadszone: Kobbegem Moleken, Zellik station, Dorp, Kazerne, Relegem Dorp, Dorenveld, Kerk, Reek, Hammesehoek, Molenweg.

TARIEVEN (voor occasionele gebruikers)

NMBS

Voor korte afstanden, zoals Asse-Brussel en Asse-Dendermonde koop je best een key-card. In Brussel is hiermee een overstap toegelaten naar elk van de 30 (!) stations van het Brussels
Gewest. Deze tienrittenkaart kost 21 euro en is 6 maanden geldig. Voor langere afstanden (> 50km) kies je beter voor een rail-pass. Deze tienrittenkaart kost 76 euro en is 12 maanden geldig.

Vervoerbewijzen koop je aan de automaat van elk station.

De Lijn

Een los biljet kost 3 euro en kan je kopen op de bus. Het is een uur geldig, zelfs met overstap. Betalen kan ook met gsm en kost dan 1,95 euro (www. delijn.be > vervoerbewijzen).
- vanuit Asse is een tienrittenkaart de voordeligste oplossing (14 euro dus 1,40 euro/rit). Te koop in winkels (www.delijn.be > vervoerbewijzen > verkooppunten).
- vanuit Zellik (haltes Driekoningen- Centrum-Den Hoorinck-Maalbeek- Pleinstraat-Tieboutstraat) naar Brussel is het Jump-biljet (1-5-10 ritten) aangewezen.
- vanuit Zellik (haltes Dorp-Station- Moleken) naar Brussel: Jump-biljet met 5 ritten.
- vanuit Relegem (haltes Kazerne- Dorenveld-Kerk-Reek-Hammesehoek- Molenweg) naar Brussel: Jump-biljet met 5 ritten.

Jump wordt verkocht bij MIVB, aan de NMBS-automaten en in de Lijnwinkel Brussel. Het Jump-biljet is geldig op het openbaar vervoer in het Brussels Gewest: zowel bus, tram,metro als trein. Een overstap is toegelaten binnen het uur.

MIVB

Jump 1 rit: € 2,10
Jump 5 ritten: € 8
Jump 10 ritten: € 14

Deze producten zijn ook een uur geldig, eventueel met overstap. Ze worden geladen op een MOBIB -kaart, aan de automaat aan de ingang van de metro- en treinstations. Een MOBIB-kaart kost 5 euro en is 5 jaar geldig.
Je koopt hem in een ‘Bootik’ of ‘Kiosk’. Er bestaan naamloze kaarten (‘basic’) en op naam: de meeste 65-plussers in Vlaanderen hebben zo een MOBIB-kaart van De Lijn. Daarop kunnen MIVB-producten en andere betalende producten geladen worden, bijv. van NMBS, B-parking (stationparkings), Villo (deelfietsen in Brussel) en TEC (bussen in Wallonië).